top of page

תאונות דרכים

תאונות דרכים מתרחשות סביבנו כל הזמן. חלק מהתאונות מסתיימות בנזקי רכוש בלבד וחלקן, למרבה הצער, כוללות גם פגיעות בגוף ובנפש, פגיעות אשר כוללות התמודדויות קשות ומורכבות לנפגע עצמו ולעיתים גם לבני משפחתו. 

אדם אשר נפגע בתאונת דרכים מתמודד לא רק עם ההשלכות הגופניות של התאונה - כאב וסבל, מגבלות תנועה, קושי בתפקוד ותלות בזולת, אלא פעמים רבות גם עם ההשלכות של התאונה על מהלך חייו, בעיקר מבחינה תעסוקתית ומבחינה כלכלית: ימי מחלה, היעדרויות מהעבודה, פיטורים, הוצאות רפואיות ועוד. כל אלו יחד משנים את מציאות חייו של הנפגע בבת אחת והוא נאלץ להסתגל למציאות חדשה ומורכבת.

בשנת 1975 נחקק במדינת ישראל חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975. חוק זה היה פורץ דרך באופן חסר תקדים והוא שינה למעשה את כל מה שהיה נהוג עד אז מבחינה משפטית. החוק קובע למעשה כי כל אדם אשר היה מעורב בתאונת דרכים, בין אם הוא נהג, נוסע, הולך רכב או רוכב אופניים, ונפגע עקב התאונה, זכאי לפיצוי מכוח החוק ואין רלוונטיות לשאלה מי אשם בתאונה! 
 
כלומר, במילים אחרות, גם מי שנפגע בתאונת דרכים עקב אשמה בלעדית שלו יזכה לפיצוי כספי בגין נזקיו הגופניים מכוח אותה "אחריות מוחלטת". 
 
כמובן שישנם מצבים מסוימים בחוק אשר הוחרגו ואינם מזכים בפיצוי כספי (למשל ניסיון התאבדות), אך ככלל - כל מי שהיה מעורב בתאונה אשר מוגדרת בחוק כ"תאונת דרכים" ואינו "נופל" בגדר אותם מצבים חריגים, יקבל פיצוי כספי, כאשר התביעה תוגש ישירות לחברת הביטוח שביטחה את הרכב בביטוח חובה:
נהג או נוסע ברכב - תובע את ביטוח החובה של הרכב שבו ישב.
הולך רגל או רוכב אופניים - תובע את ביטוח החובה של הרכב שפגע בו. 

מסיבה זו, החוק במדינת ישראל מטיל חובה על כל בעל רכב ו/או נהג לבטח את רכבו בביטוח חובה ולוודא שהביטוח בתוקף בטרם נסיעתו. אחרת, במקרה של תאונה, הוא עלול למצוא את עצמו נותר ללא כל פיצוי (במקרה של נזק גוף עצמי) או נתבע באופן ישיר (במקרה של נזק גוף לאדם אחר).

מהם הנזקים שניתן לקבל עליהם פיצוי?

סכום הפיצוי שנקבע לנפגע בתאונת דרכים מורכב מ"ראשי נזק" שונים, כלומר מפרמטרים שונים שבגינם ניתן לקבל פיצוי כספי, כאשר הבסיס לחישובם הוא, בין היתר, גובה הנכות הרפואית שנקבעה לנפגע בתאונה. ככל שהנכות הרפואית שנותרה מהתאונה גבוהה יותר, כך הפיצוי עבור כל ראש נזק גבוה יותר. 

מי שקובע את גובה הנכות הוא מומחה רפואי מטעם בית המשפט, שאותו בית המשפט ממנה לאחר הגשת התביעה. 

ראשי הנזק העיקריים הם:

  • כאב וסבל - פיצוי שניתן עבור עוגמת הנפש והסבל שנגרם לנפגע לאחר התאונה, בהתחשב בגובה הנכות הרפואית, הגיל, מספר ימי אשפוז (אם היו) וכד'. פיצוי זה ניתן על סמך הערכה של בית משפט.

  • הפסדי שכר לעבר - אובדן שכר שנגרם לנפגע מיום התאונה ועד למועד החישוב (ימי מחלה, ימי היעדרות, הפחתת משרה וכו').

  • הפסד השתכרות לעתיד - הפסדי שכר שייגרמו לנפגע מיום החישוב ואילך, למשך שארית חייו, בעקבות התאונה, לרבות הפסדי פנסיה וזכויות סוציאליות אחרות. בראש נזק זה לוקחים בחשבון גם שינויים תעסוקתיים שנאלץ הנפגע לעשות בעקבות התאונה. 

  • הוצאות רפואיות - כל ההוצאות שנגרמו לנפגע עקב התאונה ו/או ייגרמו לו בעתיד, כגון תשלום על בדיקות, טיפולים, השתתפות עצמית, נסיעות וכיו"ב. 

  • עזרת צד ג' - פיצוי על תשלומים והוצאות שנגרמו לנפגע עבור עזרת הזולת, לעבר ולעתיד, ובכלל זה עזרה בתשלום ועזרה שאינה בתשלום ע"י בני משפחה וקרובים.  

מה מומלץ לעשות במקרה של תאונת דרכים?

אם נפגעתם בתאונת דרכים, יש כמה כללי זהב שחשוב להקפיד עליהם כבר בתחילת התהליך: 

1. פנו לקבלת טיפול רפואי סמוך ככל הניתן לאחר התאונה, רצוי בבית חולים, וזאת על מנת לאבחן את הפגיעות שנגרמו בתאונה באמצעות סדרת בדיקות. פנייה לטיפול רפואי לאחר פרק זמן ארוך (למשל, שבועיים אחרי התאונה), עלולה לפגוע בסיכוייכם לקבל פיצוי. 

2. פוניתם באמבולנס ונדרשתם לשלם עבורו? שמרו את הקבלה. כשתגישו תביעה לחברת הביטוח, תקבלו החזר כספי. 

3. פרטו בפני הרופא המטפל (במיון ו/או בקופת החולים) את כל הפגיעות שמהן אתם סובלים בכל האיברים וכן את נסיבות התאונה. ציינו הקאות או סחרחורות, אם יש. ודאו כי הכל נרשם, בטרם הנכם עוזבים את הרופא, כך תבטיחו קבלת פיצוי הולם על כל הנזקים שלכם.

4. דווחו על התאונה למשטרה. כל תאונת דרכים, בין אם קלה או קשה, מחייבת דיווח למשטרה. הדיווח כולל פירוט כלי הרכב המעורבים ושמות הנפגעים. את הדיווח ניתן לעשות גם בשלב מאוחר יותר דרך האינטרנט. אישור זה חשוב במיוחד ומהווה תיעוד ראשוני לתאונה.

5. התאונה ארעה בדרך לעבודה? בדרך חזרה מהעבודה? תוך כדי העבודה? הקפידו לציין זאת בפני הרופא המטפל, כבר בפניה הראשונה, שכן ייתכן שהתביעה תוכר כתאונת עבודה ותזכו לפיצוי גם מהמוסד לביטוח לאומי. 

מה מומלץ לעשות במקרה של תאונת דרכים?

  • להבדיל מתביעות נזיקין "רגילות", בתביעת תאונת דרכים מי שנושאת במימון חוות הדעת של מומחה בית המשפט היא חברת הביטוח.

  • ההתיישנות בתביעת תאונת דרכים היא 7 שנים מיום התאונה או 7 שנים מיום הגיעו של קטין/ה לגיל 18 (לא משנה מתי ארעה התאונה). 

  • שכר טרחת עורך דין תאונות דרכים מוגבל בחוק והוא נגזר באחוזים בלבד מתוך הפיצוי שתקבלו - בין 8% ל-13% (בצירוף מע"מ), כך שאינכם נדרשים לשלם מכיסכם דבר. 

bottom of page