מיקרוטראומה ומחלות מקצוע
מהי מיקרוטראומה / מחלת מקצוע?
מחלת מקצוע היא כל פגיעה, מחלה או ליקוי אשר התפתחו אצל אדם כתוצאה מתנאי עבודתו לאורך השנים. בחוק הביטוח הלאומי קיימת רשימה של סוגי מקצועות שונים שבעטיים עשויים להתפתח אצל אדם מחלה, ליקוי או פגיעה מסוימת. רשימה זו הינה רשימה סגורה ומצומצמת אשר מתייחסת למקצועות מסוימים בלבד.
ברבות השנים, ועל מנת להרחיב את היריעה גם על פני סוגי מקצועות אשר אינם מופיעים בחוק, הכיר בית הדין לעבודה במקצועות רבים נוספים שבעטיים עשויים להתפתח אצל אדם פגיעה או מחלה מסוימת. כך נולדה לה, למעשה, האחות החורגת של מחלת המקצוע – "המיקרוטראומה", או בשמה המשפטי, תורת הפגיעות הזעירות.
המיקרוטראומה היא למעשה תוספת (יציר פסיקה) לרשימת מחלות המקצוע שבחוק, אך משמעותה זהה לחלוטין לזו של מחלת המקצוע.
מחלת מקצוע, או מיקרוטראומה, היא למעשה רצף של פגיעות זעירות שנגרמו לאדם לאורך שנות עבודתו במקצוע, באופן יומיומי, שחיקתי, שכל אחת מהן בנפרד לא הייתה מביאה לכדי פגיעה ניכרת אך הצטברותן יחד היא שגרמה לכך. זאת, להבדיל מאירוע תאונתי, שניתן להגדירו בזמן או במקום, כמו למשל עובד אשר נפגע ממכונה במפעל.
עובדים וגמלאים רבים אינם מודעים לקיומה של האופציה להגיש תביעה לביטוח לאומי בגין מיקרוטראומה ומפסידים בשל כך המון כסף.
להתייעצות מידית עם עו"ד מחלת מקצוע לחצו כאן.
דוגמאות לתביעות מיקרוטראומה שטופלו במשרדנו בהצלחה רבה:
נגרים: פגיעות מיקרוטראומה אופייניות אצל נגרים הן פגיעות בכתפיים ובכפות הידיים עקב הרמת פלטות עץ כבדות, שימוש במסורים, שימוש בכלים רוטטים ועוד.
הנהלת חשבונות/אדמינסטרציה: פגיעות מיקרוטראומה אופייניות הן פגיעות בכפות הידיים, תסמונת התעלה הקרפלית בידיים (CTS), בעיות במרפקים (מרפק טניס, מרפק גולף).
סבלים ונהגים: פגיעות אופייניות הן בעיות בצוואר ובגב עקב הרמת משקלים כבדים וישיבה ממושכת ברכב המסחרי/משאית/אוטובוס.
מסגרים, רתכים ושיפוצניקים: פגיעות אופייניות הן בעיות בכפות הידיים, תסמונת התעלה הקרפלית בידיים (CTS), בעיות במרפקים (מרפק טניס, מרפק גולף) עקב שימוש בכלים רוטטים.
כבאים: פגיעות אופייניות הן בריאות ובדרכי הנשימה, סרטן ריאות ומחלות ריאה כדוגמת COPD ואסטמה עקב חשיפה לעשן וחומרים מזיקים.
חקלאים: פגיעות אופייניות הן מחלות עור, סרטן העור ונגעים BCC/SCC עקב חשיפה ממושכת לשמש.
רופאים ואחיות: פגיעות אופייניות הן ברגליים, נפיחות ברגליים ודליות (ורידים בולטים) עקב עמידה ממושכת על הרגליים.
עובדי מפעלים: בעיות אופייניות הן ירידה בשמיעה וצפצופים באוזניים (טינטון) עקב חשיפה ממושכת לרעש מזיק.
וכמובן שקיימות דוגמאות רבות נוספות.
חשוב לזכור שניתן להכיר בפגיעות מיקרוטראומה מכל סוג ובכל אופי עבודה, כל עוד ניתן להוכיח חזרתיות כלשהי בתנועות או בפעולות, כמו בדוגמאות שלמעלה. כך למשל, עו"ד אורטל יונה הצליחה להכיר באופן תקדימי באחות במחלקה פנימית אשר סבלה מפריצת דיסק קשה בצוואר עקב כך שעבודתה הייתה כרוכה בעומס רב על הצוואר והרמת חולים. פגיעתה הוכרה בביטוח לאומי והיא זכתה לפיצויים בשווי מצטבר של מאות אלפי שקלים!
שאלות ותשובות בנושא מחלות מקצוע / מיקרטראומה:
למי מגישים את התביעה? התביעה מוגשת למוסד לביטוח לאומי ואליו בלבד. במקרה שהתביעה נדחית במוסד לביטוח לאומי, ניתן להגיש תובענה לבית הדין לעבודה כנגד המוסד לביטוח לאומי. בניגוד לסברה הרווחת, התביעה אינה מוגשת נגד המעסיק בשום אופן.
האם ניתן להגיש את התביעה ולהמשיך לעבוד? כן! ניתן להגיש את התביעה בין אם אתם ממשיכים לעבוד באותה עבודה שבגינה אתם תובעים ובין אם הפסקתם לעבוד, מכל סיבה שהיא. יחד עם זאת, רצוי להגיש את התביעה בסמוך ככל הניתן למועד גילוי הבעיה הרפואית/המחלה.
כבר פרשתי לגמלאות, האם עדיין אוכל להגיש את התביעה? חד משמעית כן. ניתן להגיש תביעות מיקרוטראומה בכל גיל. בתביעות מסוימות, ניתן להגיש את התביעה גם שנים רבות אחרי הפרישה. במקרים כאלו מומלץ במיוחד להסתייע בעו"ד ביטוח לאומי כדי להבטיח טיפול נכון בתביעה ולהגדיל את סיכויי ההצלחה. עו"ד אורטל יונה ייצגה עובד נמל בתביעת מיקרוטראומה בגין פגיעה צווארית כ-10 שנים לאחר שיצא לפנסיה. התביעה נדחתה בביטוח לאומי והוגשה תובענה לבית הדין לעבודה כנגד המוסד לביטוח לאומי. לאחר הליך ממושך בבית הדין, פגיעתו הוכרה באופן מלא והוא זכה לפיצוי בסך מצטבר של 3 מיליון שקלים!
האם ישנה הגבלה על גובה השכר שאוכל להרוויח בעת הגשת התביעה או אחריה? לא. ניתן להגיש את התביעה בכל רמת שכר ולהמשיך להשתכר באותה רמה, או יותר, גם אחרי הגשת התביעה ואחרי קבלת הפיצויים. יחד עם זאת, אם חלה ירידה בגובה השכר שלכם בעקבות הבעיה הרפואית/המחלה שבגינה אתם תובעים, ייתכן שתהיו זכאים לתוספת אחוזי נכות.
למשרדנו ניסיון עשיר בטיפול בתביעות מיקרוטראומה ומחלות מקצוע מול המוסד לביטוח לאומי. משרדנו מטפל ומלווה לקוחות רבים משלב הגשת התביעה ועד להכרה וקבלת פיצוי כספי או קצבה. נשמח לסייע גם לכם למצות את זכויותיכם!